• Arhiv

Na usluzi korisnicima

Pravo na pristup arhivskom gradivu imaju sve pravne i fizičke osobe pod jednakim uvjetima, uvidom ili drugim oblicima korištenja sukladno Zakonu o arhivskom gradivu i arhivima, Pravilniku o korištenju arhivskog gradiva i Pravilniku o radu čitaonice Državnog arhiva u Osijeku.

Ovisno o razlozima traženja gradiva, dva su načina dolaska do traženih podataka u Državnom arhivu uOsijeku: 

  1. Za dokumente potrebne u službene svrhe, npr. dobivanje podataka o radnom stažu, imovinsko-pravnim odnosima, sudskim presudama, starim zemljišno-knjižnim ulošcima, građevinskoj dokumentaciji, dokazivanju stečene stručne spreme i sl. – ispunjava se zahtjev za izdavanjem dokumentacije u prijemnom uredu Arhiva uz navođenje obveznih podataka ovisno o temi istraživanja. Zahtjev se zatim prosljeđuje nadležnom odjelu arhiva na rješavanje, a korisniku se izdaju ovjerovljeni preslici izvornih dokumenata za koje se naplaćuje naknada sukladno Cjeniku usluga državnih arhiva. 
    U nemogućnosti osobnog dolaska u Arhiv, možete ispunjenu zahtjevnicu poslati poštom na adresu Državnog arhiva u Osijeku, Kamila Firingera 1, 31000 Osijek ili putem e-pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (Kontakt na dao.hr) te na fax 031/200-337.
  1. Samostalno istraživanje arhivskog gradiva obavlja se u čitaonici Državnog arhiva u Osijeku koja djeluje u sklopu Dokumentacijsko-informacijskog centra. U čitaonici se ispunjava prijavnica za korištenje arhivskog gradiva koja sadrži osobne podatke o istraživaču, temi istraživanja, svrsi korištenja arhivskog gradiva te gradivu koje se traži na korištenje. Osim prijavnice, korisnik u čitaonici ispunjava i zahtjevnicu za arhivskim gradivom, koje se izdaje na korištenje u razumnom roku. Uvid u arhivsko gradivo i obavijesna pomagala se ne naplaćuje, a za izradu preslika plaća se odgovarajuća naknada sukladno Cjeniku usluga državnih arhiva.
    Za rad u čitaonici možete se naručiti putem e-pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., a osnovne informacije o uvjetima i načinu korištenja gradiva možete dobiti na telefon 031/638 310.

U sklopu Dokumentacijsko-informacijskog centra Državnog arhiva u Osijeku djeluje i specijalna knjižnica koja posjeduje brojnu stručnu literaturu s područja arhivistike, pomoćnih povijesnih znanosti, kao i literaturu o povijesti institucija, lokalnoj, područnoj i nacionalnoj povijesti te referentnu zbirku i službena glasila. Postojeća knjižna građa može se koristiti u čitaonici Državnog arhiva u Osijeku, bez mogućnosti iznošenja i posuđivanja knjiga.

Korisne poveznice

Republike Hrvatske Ministarstvo kulture i medija

Republike Hrvatske Ministarstvo kulture i medija

Hrvatski državni arhiv

Hrvatski Državni Arhiv

Hrvatsko arhivističko društvo

Hrvatsko arhivističko društvo

Muzejski Dokumentacijski Centar

Muzejski dokumentacijski centar

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

Hrvatska kulturna baština

Hrvatska kulturna baština

Međunarodno arhivsko vijeće

Međunarodno arhivsko vijeće

UNESCO

UNESCO