• Arhiv

Tragovima velikih osječkih gradnji

Filmska večer u DAOS7 filmska vecer u DAOS 2022
Tragovima velikih osječkih gradnji 

gost večeri i svjedok vremena: 
Đorđe Balić, ing. građ. u mirovini

u srijedu, 16. studenoga 2022. u 19:00 sati
u dvorani Državnog arhiva u Osijeku, K. Firingera 1, južni ulaz 

Filmska večer u DAOS: Tragovima velikih osječkih gradnji

Filmska večer u DAOS pod nazivom: Tragovima velikih osječkih gradnji obuhvatit će filmove koji se čuvaju u fundusu Državnog arhiva u Osijeku, a tematiziraju izgradnju velikih osječkih objekata građenih 70-tih i 80-tih godina 20. stoljeća: Urbanističko rješenje naselja „Sjenjak“, Hotel Osijek, Pothodnik i Viseći most. 

Gost večeri i svjedok vremena poznati je osječki inženjer građevinarstva, sudski vještak i procjenitelj, aktivist osječkog planinarskog sporta i rekreacije, zaljubljenik u prošlost i sadašnjost života i kulture Osijeka i njegovih građana. U stručnom radu i javnom djelovanju poznat je po mnogim angažmanima i nastupima te objavljenim člancima, knjigama i inicijativama, a dobitnik je više priznanja u različitim domenama. 

Ovu filmsku večer, kao i cijeli ciklus u 2022. godini, vodit će Erika Žilić Vincetić, viša arhivistica, djelatnica DAOS u čijoj je domeni rada film, fotografija, razglednice i drugo gradivo nekonvencionalnog tipa.  

Radi se o nastavku ciklusa filmskih večeri u okviru obljetničkih događanja DAOS 2022. 

U okviru obljetničkih događanja u DAOS 2022. godine - 75 godina od osnivanja današnjeg Državnog arhiva u Osijeku – svjedočimo o organiziranoj i sustavnoj brizi za arhivsku baštinu u Osijeku i na području Slavonije, Baranje i Srijema. Dio te baštine su i filmovi u fundusu DAOS, preuzeti od raznih stvaratelja i posjednika, a prikazuju razna područja života u prošlosti Osijeka, Slavonije i Baranje ili svjedoče o pojedinim osobama i njihovom angažmanu u zemlji i inozemstvu. 

Ciklusom filmskih večeri koje se održavaju jednom mjesečno tijekom 2022. godine, želimo afirmirati arhivsko gradivo u svim njegovim povijesnim i suvremenim oblicima kao nezamjenjiv izvor podataka od javne i privatne važnosti. Ta vrsta arhivskoga gradiva ima vizualno presudnu ulogu u posredovanju identiteta osoba, zajednice i područja u prošlosti i suvremenosti. Njegovim prikazivanjem populariziramo i zanimljivosti u arhivskom gradivu, a prijenos zapisa iz filmskog u digitalni medij promovira vrijednost digitalizacije gradiva radi virtualne diseminacije informacija koje arhivsko gradivo sadrži. Sredstvima Ministarstva kulture i medija 2021. godine je nabavljeno i veliko filmsko platno za prikazivanje povijesnih filmova u dvorani arhiva. 

Za dobar dio filmova u fundusu postoji samo slikovni, ali ne i zvučni zapis. Tu prepreku nastojimo premostiti živom riječju koju nam upućuju gosti pojedine tematske filmske večeri kao svjedoci vremena memoriranog na filmovima koje čuvamo. 

Korisne poveznice

Republike Hrvatske Ministarstvo kulture i medija

Republike Hrvatske Ministarstvo kulture i medija

Hrvatski državni arhiv

Hrvatski Državni Arhiv

Hrvatsko arhivističko društvo

Hrvatsko arhivističko društvo

Muzejski Dokumentacijski Centar

Muzejski dokumentacijski centar

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

Hrvatska kulturna baština

Hrvatska kulturna baština

Međunarodno arhivsko vijeće

Međunarodno arhivsko vijeće

UNESCO

UNESCO