• Arhiv

Božić na starim čestitkama i druge akvizicije u 2021.

DAOS POZIVNICA Bozicna izlozbau četvrtak 23. prosinca 2021. u 12:00 sati 

u dvorani Arhiva i putem live streaminga 

 

S obzirom na veličinu prostora i mjere, u dvorani može boraviti 15 osoba. 

Fizički dolazak u dvoranu moguć je uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera.

Istovremeno online praćenje programa moguće je putem FB stranica DAOS.

 

O arhivskim akvizicijama 

Arhivske akvizicije ili prinove su nova preuzimanja arhivskoga gradiva u arhivsku ustanovu. Ta se preuzimanja mogu ostvarivati kao preuzimanja javnog i privatnog arhivskoga gradiva. Javno arhivsko gradivo preuzima se u arhiv po službenoj dužnosti. Privatno arhivsko gradivo može se u arhiv preuzeti temeljem ugovora o darovanju ili temeljem ugovora o kupoprodaji. 

Redovna preuzimanja javnog arhivskoga gradiva u osječki arhiv već niz godina nisu moguća jer se radi o velikim količinama gradiva za koje nema dostatnih prostora u arhivskim spremištima. Stoga su moguća samo interventna preuzimanja odgovarajućih količina gradiva javnih stvaratelja i to samo onoga gradiva kojemu kod stvaratelja ili posjednika prijeti trajno propadanje. 

Darovanjem i otkupom u pravilu se u arhiv preuzimaju male količine osobnih i obiteljskih fondova ili pojedinačni primjerci arhivskoga gradiva trajne vrijednosti. 

Tijekom 2021. godine Državni arhiv u Osijeku je preuzimao manje količine gradiva temeljem sve tri pravne osnove preuzimanja, od kojih je napravljen izbor ilustrativno i vrijednosno prikladnih izložaka, izvornika i replika, kojima predstavljamo akvizicije Državnog arhiva u Osijeku tijekom 2021. godine.  

U božićnom raspoloženju kraja ove godine zanimljiv je i vrijedan niz božićnih čestitaka iz prve polovice 20. stoljeća koje su 2021. godine stečene otkupom i pridružene Zbirci razglednica Državnog arhiva u Osijeku. Njihovi izvornici i replike ovoj izložbi daju poseban blagdanski ugođaj.

 

NAPOMENA:   

Uz dezinfekciju ruku i nošenje zaštitne maske, sukladno važećim epidemiološkim mjerama, svi sudionici događanja dužni su EU digitalnu COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju odnosno testiranju, predočiti zaduženom djelatniku ustanove prilikom ulaska u prostore Arhiva. 

Korisne poveznice

Republike Hrvatske Ministarstvo kulture i medija

Republike Hrvatske Ministarstvo kulture i medija

Hrvatski državni arhiv

Hrvatski Državni Arhiv

Hrvatsko arhivističko društvo

Hrvatsko arhivističko društvo

Muzejski Dokumentacijski Centar

Muzejski dokumentacijski centar

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

Hrvatska kulturna baština

Hrvatska kulturna baština

Međunarodno arhivsko vijeće

Međunarodno arhivsko vijeće

UNESCO

UNESCO